Zmajeve brazde u Istri

Pod pojmom zmajeve brazde označavaju se tzv. Zemljini meridijani, odnosno energetske linije. Mjestima kroz koje prolaze te linije donose pozitivnu energiju, a posebice jaku takvu energiju imaju mjesta na kojima se križaju te tzv. Zmajeve brazde. Ljudi se na takvim mjestima osjećaju dobro, opušteno i pozitivno, imaju bolju koncentraciju, kreativnost te su tolerantniji.

zmajeve linije u Istri

Naši preci bili su vrlo svjesni tih linija, što možemo vidjeti po tome što su mnoga danas, poznata svetišta podignuta upravo na zmajevim brazdama.

Istra je već u dalekoj prošlosti bila poznata kao mjesto prošarano Zmajevim brazdama, te Motovun kao jedno od mjesta na kojima se brazde križaju. Zaista, baš svaki dolazak u Motovun bio je opušten i nezaboravan.

U Motovunu se križaju čak tri zmajeve brazde te je stoga Motovun, prema mišljenju slovenskog stručnjaka Marka Pogačnika, autora knjige Zmajeve brazde, najsnažnije energetsko mjesto u Istri.

Osim Motovuna, spomenimo još i Mordele i Picuge, dvije poznate istarske arheoastronomske lokacije. Naime, postoji teorija da ta dva lokaliteta na brdu (a neki vide u tim brežuljcima vrhove piramida) odražavaju sazviježđe Oriona, odnosno da se Mordele geometrijski odnose prema Picugima kao tri zvijezde iz Orionova mača prema trima zvijezdama iz Orionova pojasa. Više o tome pročitajte ovdje.

U Mordelama se, prema Pogačniku, križaju dvije brazde. Na Mordeli se nalaze kameni krugovi, a pretpostavlja se da su isti takvi bili i na zmajevim središtima Motovuna, Kopra, Pirana, ali su nestali uslijed razvijanja gradova na tim mjestima.  Navedeni krugovi predstavljaju arhetip Istre, koji se sastoji od sunčevog kruga, kotača i oznake za dišni otvor.

Malo više o tome pročitajte ovdje.

 

 

 

Advertisements
This entry was posted in Astronomija, Istarski lokaliteti. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s